Kayağa yeni başlayanlara tavsiyeler: Kayakta Nelere Dikkat Edilmeli?

Kayağa yeni başlayanlara tavsiyeler: Kayakta Nelere Dikkat Edilmeli?

Kayağa yeni başlayanlara tavsiyeler: Kayakta Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Kayak Nedir?

Kayak;insanların kar üzerinde ağırlığını daha geniş alanlara yayması,kara batmadan kaymayla ilerlemesine yardımcı olacak ekipmanlarla yaptığı spor dalıdır.

Kayağın Tarihçesi:

Kayağın ilk ortaya çıkışı insanların karda yere batmamak adına çeşitli ağaçlardan farklı parçalar yapması olarak düşünülmektedir. Tarihi 5000 yıl öncesine dayanan ilk kayaklar Betula, dişbudak ve çamağaçlarından yapılmıştır.Kayganlıklarını artırmak için çam ağacından üretilen kayakların altına katranla, betuladan üretilen kayakların altına deri kaplanmıştır.

Kayağın ilk ortaya çıktığı ve kullanıldığı bölgeler;Moğolistan,Altaylar ve Sibirya’dır. Sonrasında birçok farklı bölgeye yayılış göstermiştir.

Önceleri ulaşım aracı olarak kullanılan kayak,zamanla askeri alanda kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla gelişmesi devam eden kayak spor aracı olarak benimsenmiştir.

1866‘da Cristina’da ilk kez kayak yarışmaları düzenlenmiştir. Kayak yarışlarına karşı olan ilginin fazla olmasıyla birlikte 1879’da Oslo’da daha büyük bir organizasyonla kayakla atlam yarışması gerçekleşmiştir. Zamanla ilginin daha fazla artması sonucu kayak sporları gelişim göstermiş ve bireysel olarakda ilgi çekici bir spor popülerliğini korumuştur.

 

Kayak Nasıl Yapılır?

 

Kayak farklı tekniklerle,çeşitli zorluk seviyesine sahip pistlerde yapılır. Uzman ya da yeni başlayan farketmeksizin öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta doğru ve uygun ekipmanların tercih edilmesidir. Başlangıç için gerekli olan kıyafetler şu şekilde listelenebilir :  Termal içlik, pantolon,mont,bere,boyunluk,kar maskesi,eldiven,çorap,kar botu ve ayakkabısıdır. Gözlük, kask, baton,kayak çantası ve önemlisi vücut koruma ekipmanlarıdır. (İhtiyacınız olan ürünler için tıklayın; algiyin.com)

*Seçilen ürünlerin kilo, boy, uzmanlık ve kayma stiline göre olması gerekmektedir.

*Yeni başlayanlar için ilk püf noktası kayak ayakkabılarının nasıl kullanılacağının öğrenilmesidir. Özel olarak üretilen kayak ayakkabılarının genelinde bağlama noktaları mevcuttur. Ayarlama kemerleriyle ayakkabıları ayağınıza en uygun şekle getirmeniz gerekmektedir. Kayaklara parallel şekilde yerleştirilen ayakkabılardan sonra batonlarında aynı şekilde yerlşetirilmesi gerekir. Kayakların ortalarında bulunan boşluklar sayesinde bu uygulama rahatlıkla yapılabilir.

*Kask seçimi yaparken kaskın başınıza tam oturması,kask modelinin havalandırma yapısına sahip ve ayarlanabilir yapıda olması gerekir.

*Gözlük seçimi yaparken çift katmanlı, su tutmayan,buğu yapmayan yapıda, sis görüşü sunan gözlük tercih edilmelidir.

*Baton seçiminde dik şekilde durup kollar 90 derece açıyla kırarak, elinizle zemin arasında mesafeden baton uzunluğunu belirleyebilirsiniz.

*İlk kayak tecrübesi için uzman bir eğitmenden eğitim alabilirsiniz. Eğitim hem daha hızlı öğrenmenizi hem de olası kazalara karşı daha güvenli bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

 

İlk kez kayak yapacaklar öncelikle düz bir zeminde adım atma antremanları yapmalıdır. Sabit şekilde ayakta kalarak batonlar aracılığıyla ileri-geri adım atma çalışması yapılabilir.Dengede durmayı öğrendikten sonraki aşamalarda kar sapanı veya daha ileri seviyelerde slalom tekniğine geçiş yapılabilir. Kar sapanı yapabilmek için kayaklar ters V şekline getirilir. Kayak sırasında yavaşlama ve durmak için bu harekete çalışılmalıdır. Slalom bacakların ve vücudunun sağ-sol şeklinde ilerleme tekniğidir. Kolay ve kontrollü tekniklerinden biri slalomdur. (Kayak öncesi algiyin.comu ziyaret etmeyi unutmayın)

Kayağa yeni başlayanlar için parkur seçimi nasıl olmalıdır?

İlk kez yapılacak kayakda Parkur seçiminde dikkat edilecek nokta fazla kalabalık olmayan bir parkur olmasıdır. Kaza riskinin önüne geçmek ve kolay adapte olmak adına faydalı olacaktır.

 

Kalabalık parkurda rahat hareket edemeyeceğiniz hissine kapılabilirsiniz. Kaymaya başladığınızda henüz tecrübesiz olduğunuz için etrafta bulunan kişilere çarparak kaza yapabilirsiniz. Özgüveninizin zedelenmemesi ve keyifli bir kayak başlangıcı için kalabalık olmayan parkur ilk tercihiniz olmalıdır.

Ne zaman kayak yapılır?

Kayak sezonu genelde kış aylarıdır. Birçok kayak merkezi mevsim şartlarına uygun olarak ekim, kasım veya aralık aylarında faal olarak hizmete başlar. Kış mevsiminin sona erdiği mart-mayıs aylarına kadar faaliyetlerine devam eder.

 

Kayak merkezine gitmeden önce internetten ya da arayarak detaylı bilgi edinmeyi unutmayın.

Kayak sırasında dikkat edilmesi gerekenler :

*Ekipmanlarınızın tam olduğundan emin olun,

*Kayağa başlamadan önce muhakkak ısınma hareketleri yapın. (Olası sakatlanmalardan korunmak adına önemli bir faktördür),

*Çok katlı giyinmekten kaçının. (Unutmayın Kayak yaparken efor harcaması gerçekleşeceği için terleme meydana gelecektir),

*Kaymadan önce ağır şeyler yemekten kaçının, bol sıvı tüketimi gerçekleştirin,

*Parkurda bulunan uyarı levhalarına dikkat edin,

*Sık sık mola vermeyi ihmal etmeyin,

*İlk kayak tecrübeniz olacağı için yüksek riskli hareketlerden kaçının.

Keyifli bir Kayak dileğiyle…

Kayak kıyafetleri ve ekipmanları algiyin.com’da…

Etiketler: kayak,ekipman,slalom,mont
Ocak 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR