Kayak kıyafeti seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalar

Kayak kıyafeti seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalar

Kayak kıyafeti seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalar

Kayak birçok açıdan insanların dikkatini çeken bir spor türüdür.Vücut kaslarının tümünü çalıştırması, vücut-denge koordinasyonunu sağlaması,dikkat geliştirmesi başlıca özelleri arasında bulunmaktadır.Kayak içinde benzersiz bir macera barındırmaktadır. Sizde bu macerayı yaşamak,kış mevsiminin tadını çıkarmak istiyorsunuz, bunun içinde kayağa gitmeye karar verdiniz. Peki kayağa gitmek için kıyafetleriniz hazır mı? Kayak kıyafeti alırken dikkat etmeniz gereken noktaları biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise gelin birlikte kayak kıyafeti seçilirken dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyelim.(algiyin.com’dan ihtiyacınız olan kıyafetleri almayı ihmal etmeyin!)

Kayak kıyafeti nedir?

Öncelikle kayak kıyafeti; kayak sporunu icra ederken sizi ortam şartlarına karşı en iyi şekilde koruyan, dayanıklı, özel teknolojiler ile üretilmiş giysilerdir.

Kayak Kıyafeti tercih edilirken dikkat edilmesi gerekenler:

Kayak kıyafetinde olması gereken ilk 3 özellik olarak suya dayanıklılık,teri dışarı atma ve ısı yalıtımı olarak belirlenmiştir.

Kayak kıyafetlerini tercihinde ortamın sert hava koşullarına uygun şekilde koruması ilk dikkat edilmesi gereken kuraldır. Ortamın hava koşullarından korurken hareketlerinizi kısıtlayacak şekilde aşırı kalın kıyafetler olmaması gerekir. Bu nedenle ince fakat çok katlı giyim çözüm olabilir. Kayak ortamında bulunan kar yumuşak bir atmosfer oluşmasını sağlar. Bu ortamın oluşması, kayak sırasında sarf edilen enerji ile vücutta terleme meydana gelebilir. Terleme durumda oluşan teri dışarıya aktaran gözeneklere sahip kumaşdan yapılmış kıyafet seçimi önem kazanmaktadır.Kayak kıyafetlerinde tercih edilmesi gereken kumaş türleri şu şekilde sıralanabilir: Teflon,Mikro-lite,Pertex ve Gore-tex. Bu kumaş türlerinin ortak özelliği su geçirmeyen ve terin dışarı atılmasını sağlayan sahip olmalarıdır. Kayak ortamında sizin ıslanmanıza sebep olabilecek kıyafetler ortamın şartlarından dolayı sağlık problemlerine neden olabilir. Kayağın keyfini çıkarırken sonrasında hastalanmak kimsenin istemeyeceği bir durumdur.Bu nedenle kıyafet tercihinde hassas davranmanızda fayda var.

Isı yalıtımı özelliği ise Kayak yapmıyorken veya çok soğuk zirvelerde üşüme olasılığına karşın soğuktan koruma için ihtiyaç duyulan bir özelliktir.

Bu 3 temel özelliğin dışında kayak kıyafetlerinde aranan diğer özellikler ise hareket yeteneğinizi kısıtlamayan,kolay giyilip çıkarılabilen ve cildinize zarar vermeyen bir yapıda olmalıdır.

Kayak kıyafetleri tercih edilirken renk olarak beyaz her daim moda gibi dursada, kar üzerinde çok fazla dikkat çeken bir renk olmadığı için kazalara neden olabilmektedir. Beyazın sade ve şık görünümünü her kadar beğensenizde daha renkli kıyafetler tercih etmekte fayda var. Adrenalin içeren kayak için kıyafetinizin bir parçasında dahi olsa fosforlu,canlı,parlak renkleri barındıran giysi tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Kayak Montu Seçimi:

Kayak montu alırken suya dayanıklı,teri dışarı atan ve ısı yalıtımını sağlayan yapıda bir seçim yapılmalıdır. Kayak montunun hafif olması rahatlık sağlaması açısından önemli noktalardandır.

Kayak montu alırken inceliğinden dolayı soğuktan korumaz algısına kapılmak birçok kişinin düştüğü hatalardan biridir. Kayak montunun temel görevi sizi rüzgardan ve kardan korumaktır. İçinize giyeceğiniz termal kıyafet ve sweatshirt türü ürünler sizi sıcak tutacak olan araçlardır.

Kayak pantolonu Seçimi:

Kayak pantolonu seçimi kayak montu seçimi kadar önemli bir diğer konudur.Vücudunuzun alt bölgesini ortamdaki soğuktan koruyan ve rahat hareket etmenizi sağlayacan bir pantolon tercih etmeniz gereklidir. Kayak montunda olduğu gibi su geçirmezlik ve ısı yalıtımı başlıca başlıca özellikler arasında yer alıyor.

Kayak pantolonunun aşınmaya karşı dayanıklı olmasıda bir diğer önemli faktördür. Kayak sırasında sık sık düşmeler meydana gelmektedir. Kolay aşına yapıya sahip bir pantolonla bir süre sonra vücudunuz ıslanabilir, ısı yalıtımı özelliğini kaybedebilirsiniz.

Özel malzemelerden tasarlanan kayak pantolonların dikişlerininde su geçirmez yapıda olması gereklidir.Kayak pantolonunun hareket rahatlığı sağlaması ,terleme yapmayan kumaştan üretilmesi ve bel kısmının ayarlanabilir olması önemlidir. Bel kısmındaki ayarlamalar ile içinize giydiğiniz kıyafet kalınlığına göre ayarlama yapabilirsiniz.

Bazı pantolonlarda bulunan paça kısımlarının fermuarlı yapıda olması büyük avantaj sağlamaktadır. Ayakkabıların kolay giyilebilmesi ekstra bir konfor sunacaktır.

Cepli pantolonların tercih edilme oranı yüksek olup; bireysel eşyaların taşınmasında kolaylık sağlamaktadır.

Kayak Gözlüğü Seçimi:

Kayak gözlükleri kayak yaparken gözlerinizi UV ve kara ışınlarına karşı koruma sağlar.Turuncu-kırmızı ya da mavi tonlu aynalı gözlükler önerilir.

Kayak gözlüğü tercihinde cam rengi ve koyuluk oranı kayak yapacağınız hava şartalarına uygun şekilde olmalıdır. Sisli havalarda sari renkli camlar uygun olsalarda normal havalarda gözünüzü fazlasıyla yorabilir.

Kayak gözlüğü çerçevesi kenarlarındaki hava kanallarının fazla olması gözlüğünüzün buğulanma oranınıda o derecede düşürecektir.Yüz yapınıza uygun bir kayak gözlüğü tercih etmenizi sağlayacaktır. Eğer kaskınız mevcut ise kaska uygun çerçeve tercih etmeyi ihmal etmeyin.

Kayak gözlüğü tercih ederken buğulanma olmaması adına anti-fog özelliği olan ve çift camlı modelleri tercih etmeye çalışın. Eğer numaralı gözlük kullanıyorsanız mutlaka gözlük üstüne takılabilir OTG(Over the Glasses) tipinde kayak gözlüklerini tercih edin.

Eldiven ve Çorap Seçimi:

Elleriniz ve ayaklarınız üşüme konusunda vücudumuzun en hassas noktalarındandır. Bu nedenle kayak yaparken el ve ayaklarınızın hem üşümemesi hemde rahat hareket edebilmeniz için uygun özelliklerde ürünler almayı ihmal etmeyin.

Eldivenler su geçirmeyen yapıda, elinizi tam kavrayan, hareketinizi kısıtlamayan özelliklerde olmalıdır.

Çorap tercihinde vücut ısınızı koruyacak, su geçirmeyecek ve sizi rahatsız etmeyecek bir malzemeden yapılmış olması önemlidir.

algiyin.com’dan kıyafet seçimini yaptıysanız kayağa hazırsınız demek!

Keyifli kayaklar!

Etiketler: kayak,ekipman,slalom,mont
Ocak 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR